#97

bila marah,
membuak berontak.
darah muda, gelora jiwa.

bila suka,
membuak berdekah.
tanpa sedar, tanpa arah.

bila luka,
membuak berdarah,
peram cuka, melarat bernanah.

bila fikir,
membuak bebas,
kadang terlupa, tuhan lebih kuat.

bila aksi,
membuak berani,
pedulikan semua, kerana hidup ini sememangnya singkat.


*suatu kehidupan dan tenaga  bisa disamakan dengan keberadaan suatu jiwa 

46 comments:

  1. Semua ni otak yang kawal. Kekadang, hati juga sibuk nak main peranan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. benar . sebab tu . mereka semua berkait rapat .

      Delete
  2. Replies
    1. tidak sepenuhnya otak di guna . kan

      Delete
    2. haha . aku tahu itu . kerna aku juga begitu :)

      Delete
    3. Semua kita pernah melalui fasa ini .

      Delete
    4. ya . ohh btw , kau budak medical ke ?

      Delete
    5. yupz . yang sikit jam lagi saraf2 otak akan collapse ! huhuuu

      Delete
    6. ouhh ! kenapa ? haha . ehh , amek medical lab ?

      Delete
    7. ya . medical lab , yang selalu bersarapan darah , lunch tahi dan minum petang kahak . heheee.

      Delete
    8. hahaaa
      kenapa ? berminat jadi MLT ?
      masuklah . nanti kita boleh share2 :)

      Delete
    9. haha . act aku budak medical jugak . nurse :)

      Delete
    10. waaa . 'Selamat Hari Jururawat' Huhuu
      tugas kita juga saling berkait2 !

      Delete
    11. haha . bukan hari tuh dah sudah ke ?

      Delete
    12. memang sudaa . tapi belum ucapkan dengan kamu :)

      Delete
  3. Aku baru lihat profile kamu. Orang Sabah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA . orang2 yg tinggal di bawah bayu .

      Delete
    2. Oh. Aku belajar di sana. Sekarang memang tengah rindukan senja petang di Sabah. :)

      Delete
    3. maksud ? kau orang tanah melayu , tapi menimba ilmu di borneo ? mesti student UMS kan . *huhuu . memandai

      *adakah kau rindu senja di tanjung aru ?

      Delete
    4. Aku orang kelahiran Sarawak. Tinggal di semenanjung Malaysia. Belajar di Sabah. Complicated kan? Haha. Ya, student UMS. :)

      Rindu senja, rindu orang yang teman lihat senja juga. Kih kih.

      Delete
    5. waaa Sarawakian . kmek suka mun miak srawak bersusey ! unique bhasa mereka .

      UMS lambang puncak jaya :)
      si teman masih tertinggal di sabah kah ?

      Delete
  4. dah follow blog awk.cantik.follow sy balik tau!thanks~

    ReplyDelete
  5. Haha. Pandai berbahasa Iban sahaja. Melayu Sarawak, aku tak ngerti deh. #eh

    Si teman juga tinggal di sini dan study di U sama. Tapi, agak susah juga nak berjumpa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah . tahniah . kerana masih bisa berbahasa iban :)

      ohh . mungkin sibuk dgn komitmen msng2 :)

      Delete
    2. Wah. Saya pula orang itali. Tak pandai cakap itali, lagi fasih cakap melayu, mak ayah lahir kat tanah melayu.

      Delete
    3. ohhh .. negara encikk adam la yg kalah euro tewww :P

      Delete
    4. itewww lerrr. sedih tawww

      Delete
    5. kesiannn . balotelli menangis darah gamak nyewwww

      Delete
  6. tapi... ramai juga yang tak heran kehidupan singkat ni. yeah! bagi mereka, dunia ini selamanya? *ketawa dalam senyap*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaa . dunia niey selamanyaaaa
      *sementera masih hidup

      Delete
    2. layankan jiwa mmg begitu
      resah kusut serabut,
      kehidupan mmg pendek kerana memang tiada yang abadi di dunia ini

      salam kenal yer sis
      terima kasih dtg jengah ke blog yg tak seberapa tu
      huhuhuhu

      Delete
  7. hidup ini amat singkat kan..hope kita semua memanfaatkannya...
    follower ke 364

    ReplyDelete
  8. masa-masa macam ni lah nak kena guna akal betul-betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan . jika tidak , diri sendiri yang rugi kelak .

      Delete
  9. bila sesuatu terlajak.
    menyesal air mata darah tak kan mampu ubah

    ReplyDelete